VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Gezamenlijke betaalrekening? Hier moet je op letten

Geplaatst op: 20-07-2019, 10:24:03

Ga je voor het eerst samenwonen, dan kan een gezamenlijke betaalrekening erg handig zijn. Waar moet je op letten als je zo'n rekening wil aanvragen?

Maar liefst 79% van de stellen heeft inmiddels een gezamenlijke betaalrekening, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Deze wordt vooral gebruikt om meubels, witgoed en de dagelijkse boodschappen van te betalen.

Het voordeel van zo’n rekening is dat je op een overzichtelijke manier de kosten kunt delen en bovendien beiden inzicht hebt in jullie financiële situatie.

Het Nibud concludeert dan ook dat partners met een gezamenlijke rekening minder vaak ruzie hebben over geld en minder financiële zorgen hebben. Je bent immers genoodzaakt om vooraf financiële afspraken te maken.

Houd er wel rekening mee dat een rekeninghouder zonder toestemming van de ander geld mag storten of opnemen.

Verdeling van de kosten

Hoe ga je met een gezamenlijke rekening om? Het bedrag dat jullie beiden op de rekening storten, kunnen op meerdere manieren verdeeld worden, bijvoorbeeld op gevoel, naar verhouding of gewoon 50/50.

“Kosten verdelen op gevoel is op de korte termijn makkelijk, maar kan in de toekomst zorgen voor problemen”, aldus economen van Rabobank. “Je verliest snel het overzicht over jullie uitgaven en irritaties liggen op de loer als je niet duidelijk met elkaar afspreekt wie wat betaalt.”

Bij verdelen naar verhouding van de inkomsten, houdt de partner die het minst verdient ook geld over voor persoonlijke uitgaven, maar het nadeel is volgens Rabobank de financiële afhankelijkheid als een van jullie wegvalt.

“De keuze om alle gezamenlijke kosten 50-50 te verdelen is het eerlijkst wanneer zowel jij als je partner ongeveer hetzelfde inkomen hebben. Wanneer één van jullie beduidend meer verdient, kan het verstandig zijn een andere manier van kostenverdeling te kiezen”, aldus Rabobank. Anders kan er onzekerheid of discussie ontstaan wanneer er geen duidelijke afspraken zijn over wat er 50/50 wordt verdeeld. 

Dit zijn de goedkoopste rekeningen

Volgens de GeldGids is de goedkoopste optie voor een extra rekening nu Rabo Direct, maar hebben ook ABN Amro en ING een voordelige rekening met een betaalpas. Wil je zelf gezamenlijke rekeningen vergelijken, dan kun je hier terecht. 

In een interview met de Amerikaanse zakenzender CNBC stelt geldexpert Kevin O’Leary dat je niet teveel moet vertrouwen op een gezamenlijke rekening. “Je moet je eigen financiële identiteit behouden”, aldus O’Leary. “Breng nooit al jullie bezittingen bij elkaar op één rekening, dat is een heel slecht idee.”

De geldexpert adviseert de gezamenlijke betaalrekening dan ook echt alleen te gebruiken voor gezamenlijke kosten als voeding en huur. Het is volgens hem niet nodig meer geld op de rekening te hebben staan dan nodig is voor je dagelijkse kosten.

Ook een spaarrekening? 

Wel kan het handig zijn om naast een gezamenlijke betaalrekening, ook samen een spaarrekening aan te houden. Zo heb je niet alleen een potje voor onvoorziene kosten, maar kun je ook sparen voor bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer. 

Bron: bijdrage van 19 juli 2019 van Justin Doornekamp op www.iexgeld.nl

Vorige pagina